RFID Nedir ?

Güncelleme 13/01/2021

RFID

Radio Frequency Identification kısaca  Radyo Frekanslı Tanımlama

RFID Radyo frekansı kullanarak nesneleri kablosuz olarak takip ve tanıma yöntemidir

RFIDRFID

RFID 1970′ lerden beri, var olan kendisini kanıtlamış bir teknolojidir.

Bir RFID etiketi çip, güç kaynağı ve antenden oluşmaktadır. Etiket, bu sayede RFID okuyucularıyla iletişim kurabilir ve veri aktarıp alabilir.

RFID sistemi etiket ve okuyucudan oluşur. RFID temel olarak bilgileri almak, göndermek ve saklamak için programlanabilmektedir.

RFID bir okuyucu ve bir etiketten meydana gelen otomatik bir tanıma sistemidir. Etiketin içinde bir mikroçip ve mikroçipi saran bir anten bulunmaktadır. Okuyucu ile etiket arasında, elektromanyetik dalgalar vasıtasıyla iletişim kurulmaktadır. Okuyucunun yaydığı elektromanyetik dalgalar, bir enerji olarak çiple buluşup onu harekete geçirmekte ve etiketten okuyucuya veri transferi yapılmaktadır. Tüm bunlar belli bir mesafede, herhangi bir temas olmadan ve kablosuz olarak gerçekleşmektedir. Okuyucu aldığı veri dalgasını sayısal dalga biçimine dönüştürerek bilgisayara aktarmaktadır.

İŞ ÇÖZÜMLERİNE GÖRE FREKANSLAR

RFID iş çözümlerinde genel olarak kullanılan 4 farklı tip frekans aralığı bulunmaktadır

  1. LF: Low Frequency 125 kHz
    Doku Altı Uygulamaları, Yakın Mesafe okunan giriş kontrol kart uygulamaları
  2. HF: High Frequency 13,56 MHz
    Kütüphane Yönetimi uygulamaları, yakın mesafe okunan giriş/kontrol kart uygulamaları
  3. UHF: Ultra High Frequeny 868 MHz                                                                                                    Üretim Takip Sistemi, Depo Yönetim Sistemi, Tedarik Zinciri Yönetimi uygulamaları
  4. MicroWave: 2,45 GHz
    RTLS : Real Time Location System, Anlık Lokasyon Belirleme Sistemi

RFID işletmelerde birçok alanda faydalanılan bir uygulama olmakla birlikte ana hedefler ve/veya faydalar olarak şu konular ön plana çıkmaktadır.

RFID

– En önemli uygulamalarından biri istenilen her anda mevcut mal envanterlerinin ve üretim ölçümlerinin derhal görülebilmesi.
– Üretim ve depolama sahası içerisinde üretim bilgilerinin ve stoklama bilgilerinin hatasız olarak girilmesi ve oluşturulması.
– Koli üzerinde ürün ile bilgileri gösteren herhangi bir etiket veya yazı olmasa dahi koli bilgilerinin okunabilmesi. Askeri uygulamalardaki şaşırtma, yanlış bilgilendirme gibi olayların engellenebilmesi.
– Üretim zinciri içinde uygulama yapacak görevlilerin yapabileceği hataları engellemek.
– Bar-kod okuma için oluşacak zaman ve personel giderleri kayıplarını azaltmak.
– İstenmese dahi işletme içinde olabilecek yolsuzlukların izlenmesi ve engellenmesi.
– Yükleme ve sevkıyat hatalarının önlenmesi.
– RFID etiketinin içerdiği bilginin üzerinde bulunduğu ürünün bire bir bilgilerini içermesidir. ( Örn. Üretim tarihi, saati, parti no, üreten, sevk eden gibi). Bar-kod da ise sadece ürünün genel bilgileri (üretici ve ürün no) bulunmaktadır. Bu özelliği ile RFID servis ve geri dönüşüm hizmetlerinde çok büyük faydalar sağlamaktadır.

RFID etiketler 3’e ayrılır:

Pasif RFID Etiketler

RFID Nedir

Maliyeti en düşük RFID etiket çeşididir. Kendi güç kaynakları yoktur. Okuyucunun kapsama alanına girdiklerinde, üzerilerinde dairesel olarak sarılı olan bobin sayesinde indüksiyon akımı üretirler. Pasif RFID etiketler bu şekilde okuyucunun gücü ile çalışmaktadırlar.

Yarı Pasif RFID Etiketler

RFID Nedir

Üzerinde bulunan küçük güç kaynağı sayesinde, pasif etiketlere göre daha geniş bir okuma alanına sahiptirler. Aynı zamanda daha güvenli olup, okuyucuya daha hızlı yanıt verirler.

Aktif RFID Etiketler

RFID Nedir

Devrelerini çalıştırmak ve sinyal üretmek için yarı pasif etiketlere göre daha büyük güç kaynakları vardır. Bu sayede daha iyi bir performansa ve daha geniş bir okuma alanına sahiptirler. Aktif RFID etiketler, diğer etiketlere göre daha maliyetlidir.

Günümüzde RFID’ler OGS (aktif RFID), HGS kart ve etiketler (pasif RFID), Akbil (pasif RFID), otopark otomasyonları, stok sayım sistemleri gibi bir çok alanda kullanılmaktadır.

ÜRETİM TAKİP SİSTEMİ

RFID

Üretim yapan tüm işletmelerde, fabrikalarda sahadan bilgi toplamak;

  • üretim planlaması
  • maliyet hesaplaması
  • personelin doğru ve verimli kullanılması
  • kaynakların doğru yönetilmesi

gibi birçok konuda işletmeye avantaj sağlamaktadır.

RFID etiketleri ile fabrika alanında ya da üretimin herhangi bir anında bir ürün ya da personelin hangi konumda olduğu, hangi konumdan ne zaman geçtiği, ne kadar zaman aynı konumda kaldığı bilgileri toplanabilir. Bu bilgiler karar destek yazılımlarına gönderilerek yöneticilerin zamanlarını daha verimli kullanmasını sağlar.

DEMİRBAŞ TAKİP SİSTEMİ

RFID

Kamuda ve özel sektörde zamanla büyümüş ve farklı lokasyonlar da birimleri bulunan tüm işletmelerde satın alınan demirbaşlarının yönetimi, sayımı, konumları, amortisman değerleri ve bakım bilgileri gibi konular her idari yöneticinin her zaman kontrol altında tutmak isteyeceği bilgilerdir.

RFID etiketleri ile etiketlenmiş ofis demirbaşları, bilgi-işlem demirbaşları, elektronik, metal, tekstil gibi farklı malzeme tiplerinden oluşan tüm işletme demirbaşları RFID el terminali ile mobil olarak hızlı sayım yapılarak envanter kontrolü yapılabilir ya da RFID kapı geçiş noktları kurularak, demirbaşların kapıdan geçiş anında otomatik olarak algılanması sağlanabilir.

Personele verilecek RFID personel giriş kartları ile personele zimmetlenen RFID etiketli demirbaşlar birilikte takip altına alınıp kontrol edilebilir.

PERSONEL LOKASYON TAKİP SİSTEMİ

Bu çözüm ile personelin hangi departmanda ne kadar vakit harcadığı, anlık rapor ile personel konum bilgisi ile alınabilir.

Geçiş ya da kontrol noktalarına yerleştirilen Pasif RFID Sistemleri ile mevcut personel kimlik kartları tek ya da çift frekanslı çalışarak personelin hem bina ana girişlerinde turnikelerden kısa mesafe ile  hem de kontrol noktalarında ki uzak mesafe okuyucular ile algılanarak personel hareketlerini kayıt altına alır.

RTLS – ANLIK LOKASYON TAKİP AKTİF RFID SİSTEMİ

Aktif RFID sistemi , RTLS : Real Time Location System diye isimlendirilen anlık lokasyon belirleme sistemidir.

Pasif RFID ile karşılaştırıldığında aktfi RFID etiketleri belirlenen aralıklarda okuyuculara sinyal göndererek konum bilgisi paylaşırlar. Pasif RFID de belli bir kontrol ya da geçiş noktasındaki RFID sistemi ile aktif olan etiketlere nazaran aktif RFID etiketleri içindeki pil ile sürekli sinyal yayabilirler.

Pil ömürleri 1 ile 10 yıl arasında kullanım oranına göre değişebilir.

Personelin acil durumu bildirebileceği alarm butonu, hareket sensörü, sıcaklık sensörü, kemer sensörü gibi özellikler aktif RFID etiketlerine eklenebilir.

 

Yazar: Ali Celal

- Elektronik Mühendisi
- E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS)
- X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.)
- Usta Öğretici (MEB)
- Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin