Sensör Seçerken Nelere Dikkat Edilir

Güncelleme 05/01/2016

Elektronik teknolojisinin en önemli alanlarından biri de hiç kuşkusuz sensörlerdir. Sensörler, elektronik hakkında çok fazla bilgisi olmayan insanlar tarafından çok fazla bilinmese de elektronik anlamda etrafımızın sensörlerle çevrili olduğunu söylesem herhalde abartmış olmam. Çünkü artık cebimizdeki telefonlarda bile sensör bulunmaktadır.
Daha önceki yazılarımda ( Sensör ve çeşitleri – Gerilim ölçer sensörler) sensörler ve çeşitlerinden biraz bahsetmiştim. Bu yazıda ise bir elektronikçi sensör kullanmak istediğinde hangi sensörü tercih etmesi gerekir. Sensör seçimi yapmarken nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hakkında bazı bilgiler vereceğim.

Amaca Uygun Sensör Seçme

Eğer yapacağınız projede bir sensör kullanmanız gerekiyor ise ilk olarak ne amaçla kullanacağınızı doğru bir şekilde tespit etmeniz gerekir. Burada demek istediğim ise şu;
Eğer bir sistemde ki ısıyı ölçmek istiyorsak tutup ta zaten bir basınç sensörü satın almayız. Ama doğru sensörü seçebilmek için bilmemiz gereken bazı şeyler var. Bunları aşağıdaki alt başlıklarda inceleyebilirsiniz.  Ayrıca sensörden okunacak veri dijital mi? Analog mu? olacak bunu da bilmek ve buna göre sensör seçmeniz gerekir.

1. Sensör Nerede Kullanılacak?

Kullanacağımız sensörden doğru veri alabilmek için bilmemiz gereken en önemli hususlardan biridir. Sensörler imal edilirken çok değişik şekillerde imal edilebilmektedirler. Bunun sebebi ise kullanım alanlarının farklı olmasıdır. Bu durum sensörlerin yapısını, hassasiyetini, dayanıklılığını ve maliyeti gibi pek çok faktörü etkileyebilmektedir. Bundan dolayı bir sensör seçerken nerede ve ne şartlarda kullanacağımızı çok iyi bilmemiz gerekir.

2.Doğru Hassasiyetlikte Sensör Seçme.

Sensörler çeşitli hassasiyetlikler de üretilirler. Hassasiyet seçiminde ne kadar hassas ölçüm yapmak istiyorsak o aralıkta ölçüm yapabilen sensörü bulmamız gerekir.

3. Sensörlerin Ölçüm Aralığı

Sensörler imal edilirken belli bir ölçüm aralığını ölçebilecek şekilde üretilirler. Hangi tür sensör kullanılırsa kullanılsın bu konuda çalışan elektronikçinin giriş büyüklüğünün maksimum ve minimum hangi seviyede olabileceğini tahmin edebiliyor olması gerekir. Örneğin; PTC sıcaklık sensörü -50 ile +150 arasındaki sıcaklıkları ölçebilir. Yani PTC’nin ölçüm aralığı -50 ile +150 arasındadır.  Bu aralığın dışında bir sıcaklık ölçümü yapılacaksa başka sıcaklık sensörü kullanılması gerekir.

4.Sensörlerin Tepkime Süresi

Hangi türde bir sensör olursa olsun bütün sensörlerin belirli bir tepki verme süreleri vardır. Ölçüm yaptığı büyüklükteki veriyi algıladıktan sonra bağlı olduğu birime bu veriyi aktarma işlemi sırasında geçen süre olarak ta ifade edebiliriz. Bu süre mili saniye cinsinden ifade edilir. Eğer kullanacağınız sensörün tepki verme süresi sizin için önemli ise ilgili sensörün katalogundan  tepkime süresine bakabilirsiniz.

5.Sensörlerin Kararlılığı

Bir sensörün kararlılığı kalitesini gösteren en önemli faktörlerden biridir. Kararlılığı en basit ifade ile şu şekilde açıklayabiliriz. Sabit bir giriş ölçülürken, belirli bir süre boyunca aynı çıkış değerini verebilme kabiliyetidir. Yani sensör ile sabit bir ölçüm yapılıyorken  hep aynı değeri ölçebiliyor ise sensör tam kararlıdır diyebiliriz.

6.Sensörler de Maliyet

Her konuda olduğu gibi sensör seçiminde de önemli hususlardan biri de maliyettir. Yapacağımız işi ucuza mal etmek için sensör seçimi yaparken fiyatlarına da dikkat etmemiz gerekir. Sensör maliyetlerini düşürmek için amacımıza uygun en doğru sensörü seçmemiz gerekmektir. Çünkü eğer kullanım için yetersiz bir sensör seçecek olursak hem proje düzgün çalışmaz hem de maliyeti artırmış oluruz. Diğer şekilde ise, kullanacağımız amacın çok üstünde bir sensör seçersek kuşkusuz yine maliyet artacaktır.
Burada yazımı sonlandırmak istiyorum. Hiç kuşkusuz sensörlerin seçilmesini ve performansını etkileyen faktörlersadece bunlar değil. Şuan aklıma gelen tüm faktörleri açıklamaya çalıştım. Eğer sensör seçerken dikkat etmemiz gereken başka faktörler olduğunu düşünüyorsanız lütfen bunu yorum yazarak bizim ile paylaşın.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Yazar: Ali Celal

5f59ca35fd9ac7f00cde62f0b0cd0d07?s=90&d=blank&r=g- Elektronik Mühendisi
- E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS)
- X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.)
- Usta Öğretici (MEB)
- Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin