Şerit LED Montajı

Güncelleme 16/08/2024

İlk işlem:

Büyük ihtimalle aldığınız LED ‘lerin  üzerindeki makas işaretlerinin farkındasınızdır. Yaklaşık 3 LED ‘de bir konulmuştur. Bu işaretlere denk gelecek şekilde istediğiniz yerden kesebilrisiniz. İç mekan Silikonsuz Şerit LED kullanıyorsanız sorun yok ama dış mekan LED ‘lerde (silikonlu) küçük bir işlem yapmamız gerekiyor. Şerit LED’i makas işareti olan yerden kestikten sonra, bağlantı yerler üzerindeki silikonları, altındaki PCB’ye zarar vermeden dikkatlice temizlemeniz gerekmektedir. Bir maket bıçağı yardımıyla bunu kolayca yapabilrsiniz. Tekrar söylemekte fayda görüyorum, altındaki PCB ve bağlantı yerindeki iletken kaplamaya zarar vermeyin. Aşağıdaki resimde hem kesilecek yer, hem de bağlantı yerleri işaretlenmiştir.

Şerit LED nasıl baglanır resimli

İkinci işlem :

Kablomuzun iki ucunu da dikkatlice, içindeki iletkene zarar gelmeyecek şekilde soyuyoruz. Bu uçları hem adaptörümüze, hem de şerit LED ‘imize bağlayacağız. Kablomuzun bir ucunu şerit LED’i kestiğimiz yerdeki bağlantı noktalarından “+” ile işaretli yere, kablomuzun diğer ucunu da “-” ile gösterilmiş yere lehimliyoruz. Lehimlerin düzgün olmasına dikkat edin. Ardından şerit LED’in “+” yerine bağladığımız kablomuzu adaptörümüzün “V+” yerlerinden birine, şerit LED’imizin “-” yerine bağladığımız ucu da adaptörün “V-” yerlerinden birine bağlıyoruz. Aşağıdaki resimde işaretlenmiştir.

Adaptör Bağlantı Yerleri
Son işlem :
Resimdeki adaptörümüzde L ve N harflerinin bulunduğu kısmı görümüşsünüzdür. Sizin adaptörünüzde mühtemelen aynı şekildedir. Bu kısım elektiriğe bağlanacak kısımdır. N; nötr, L; faz anlamı taşımaktadır. Bu kısım fişe takılacağı ya da doğrudan elektriğe bağlanacağı için neyin nereye takıldığı çok önemli değildir. L ve N yazan kısımlara, ikinci kablomuzu taktıktan sonra yapacak tek işimiz kaldı. Elektriğe bağlamak. Burda gene bir not paylaşayım. Şerit LED ‘inizi kullanacağınız alana yapıştırmadan önce elektriğe bağlayıp deneyiniz. Çalışmaması durumunda tekrar sökmek zorunda kalmazsınız. LED’ lerimizi elektriğe bağladıktan, sorunsuz çalıştığını gördükten sonra arkasındaki kağıdı çıkartarak, istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.

Küçük tavsiyeler;
Eğer sağlam bir şekilde yapıltığından emin olamıyorsanız.  Silikon kullanabilirisiniz. Ama unutmayın, olurda daha sonra sökmek zorunda kalırsanız, işinizi epey zorlaştırabilir. Bu yüzden azar azar sadece sağlam yapışmadığını düşündüğünüz kısımlarda kullanın.
Şerit LED seçerken dış mekan yani Silikolu Şerit LED ‘i seçin çünkü üzeri kapalı olduğu için daha zor oksitlenir. Bu sayede  kullanım ömrü daha uzundur.

Yazar: Ali Celal

5f59ca35fd9ac7f00cde62f0b0cd0d07?s=90&d=blank&r=g- Elektronik Mühendisi
- E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS)
- X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.)
- Usta Öğretici (MEB)
- Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin