Şerit LED Uygulaması

Güncelleme 14/11/2024

Şerit Led Bağlantısı

RGB Şerit Led Nasıl Bağlanır ?

Şerit Led

Tek çipli şerit LED‘ler her 5 cm’de, üç çipli şerit LED‘ler ise her 10 cm’de kesilebilir ekleme yapılabilir. Kesim yerleri makas şekliyle işaretlenmiştir.

rgb-cut-bes

Şerit LED kesim noktaları

Ekleme yaparken lehim yapılacak olan (yuvarlak bakır görünen) bölümleri, temasları kolay olması için yarı daire kalacak biçimde kesmek daha uygun olacaktır. Birleştirmeden önce her iki ucun + ve -’lerini lehim yapmış olmak işimizi kolaylaştırır. Birleştirmeye hazır hale gelen şerit LED‘leri lehimlemek suretiyle ekleyebiliriz.

Şerit Led

Şerit LED lehimle ekleme (birleştirme)

Şerit Led güç kaynağı nasıl bağlanır?

Şerit LED‘lerle kullanmak için en uygun güç kaynağı türü SMPS‘dir (Switched-mode power supply) . SMPS ile kullanılmayan LED ürünlerin ömürleri çok daha kısa olmaktadır. Bir SMPS güç kaynağının bağlantı şekli aşağıdaki gibidir. Örnekte gösterilen iki çıkışlı güç kaynağıdır. Gücüne göre tek, iki veya üç çıkışlı modeller bulunabilmektedir.

Şerit Led

SMPS Güç kaynağı LED bağlantısı

Şerit LED‘in 1 metresinin çekeceği akım miktarı LED üreticileri tarafından sağlanır. Genelde tek çipli ledler 0,4 A/metre, üç çipli (metresinde 30 led olan) ledler 0,6A/metre ve 3 çipli (metresinde 60 led olan) ledler 1,2A/metre akım çekerler.

Güç kaynağı seçimi?

Doğru güç kaynağını seçebilmek için uygulamada kullanılacak toplam led miktarını ve led’in birim metrede kaç amper akım çektiğini bilmemiz gerekiyor. Örneğin metresi 0,4 A çeken tek çipli led ile 35 metrelik bir led uygulaması yapacağız bu durumda çekilecek toplam akım 0,4 X 30 = 12A çıkacaktır. Güç kaynağı seçerken bulduğumuz değerin bir üstündeki standart güç kaynağını seçmemiz gerekir. Bu örnekte 10A ve 15A standart güç kaynakları bulunduğundan 15A seçmek uygun olacaktır. Bazı üreticilerin 12,5A güç kaynağı olmasına rağmen 12 ile 12,5 arası fark düşük olduğundan ve daha emniyetli olacağı için 15A seçmek daha uygun

Hangi noktalardan besleme yapılmalı?

Şerit LED‘lerde besleme yapılacak noktalar çok önemlidir. 5 metreye kadar şerit led‘ler bir uçtan beslenebilir, bu durumda diğer uçta bir ışık kaybı olmaz ancak örneğin 10 metrelik bir şerit led uygulamasında bir uçtan besleme yapılırsa diğer uçta (şerit led‘in iç dirençlerinden dolayı) ışıkta bir azalma sözkonusu olur. Bunun önüne geçebilmek için 10 metrelik şeridi ortasından (beşinci metreden) beslemek en mantıklı çözümdür. Tek parça halindeki daha uzun uygulamalarda da her 10 metrede bir besleme girişi vermek en uygun çözümdür. Çekilecek akım karşılandığı sürece tek güç kaynağından yapılan çıkışlarla bu beslemeler verilebilir. Eğer bitiş ucu dönüp başlangıç ucuna geliyorsa bu arayı da birbirine bağlamak (+ ve – leri birleştirmek) voltaj ve akım dengesi açısından uygun olur.

Nasıl bir kablo kullanmalıyız?

Kullanılacak kablonun kesiti çekilen akımla doğru orantılı olarak artmalıdır. Yapılan hesap sonucu çıkan akım ve seçilen güç kaynağına uygun kablo kesiti seçilmelidir. Genellikle (20A’a kadar) 2×0,50TTR veya daha çok akım çekilen (Örn: 29A güç kaynağıyla) uygulamalarda 2×0,75 TTR kablo tercih edilebilir.

RGB Led ve sürücü modül bağlantısı nasıl yapılır?

20 metreye kadar RGB led’i tek sürücüyle beslemek mümkündür. Bu durumda sürücünün led çıkışına RGB ve (+) uçları bağlanır besleme girişine ise (+) ve (-) 12V besleme bağlanır. Bağlantı şekli aşağıdaki resimde görülebilir.

Şerit Led

RGB Şerit LED Modülatör Bağlantısı

20 metreden daha fazla şerit led kullanımak zorundaysa 1 adet master sürücü ve her 15-20 metrelik led grubuna bir adet SLAVE sürücü bağlanarak uygulama yapılır. Tek farklılık master ve slave sürücüler arasında bir data (senkron) kablosu çekilmesi olacaktır. Data kablosu tüm slave sürücülerin aynı anda aynı rengi verebilmesi için gereklidir. Slave sürücüler ayrı ayrı güç kaynaklarıyla beslenebileceği gibi (gücün yetmesi durumunda) tek güç kaynağı ile de beslenebilir. Tek güç kaynağı veya çoklu güç kaynağı uygulamalarında bağlantılar aşağıdaki resimde anlatıldığı gibidir. Teknik destek için bizi her zaman arayabilirsiniz.

Şerit Led

RGB Şerit LED Birden fazla güç kaynağı bağlantısı

Şerit Led

RGB Şerit LED Tek güç kaynağı

Hangi yüzeylere Şerit LED uygulanabilir?

Temiz ve kuru olan hemen hemen tüm yüzeylere kendinden yapışkanı sayesinde şerit led yapıştırılabilir. Güçlü 3M bandı sayesinde yapıştığı yüzeyden çekip koparılmadığı sürece asla kendiliğinden ayrılma yapmaz. Ahşap, metal, seramik, cam, duvar, alçıpan, beton v.b. yüzeylerin tümüne uygulanabilir.

Şerit LED kaç watt güç tüketir?

Tüketilen güç basitçe Amper X Volt X Metraj şeklinde ifade edilebilir. Yani metresi 0,4A akım çeken 5 metrelik bir paket 12Volt DC ile beslendiğine göre 0,4x5x12= 24Watt güç tüketir.

MONTAJA BAŞLAMADAN  SON UYARILAR !

method3

POWER SUPPLY (ADAPTÖR) SEÇİMİ

LED’ler özel devrelerle desteklenmemişse genellikle 12v ile çalışırlar.Aldığınız ürünün verilerini okuyunuz.Okumadan 220 volta bağlamayınız.Ürünlerinizi kaybedersiniz.
Power supply (Adaptör) seçimini yaparken modülün watt cinsinden değerlerine bakınız.Bu değeri sistemde kullandığınız modül sayısı ile çarparsanız, kullanacağınız power supply modelini bulabilirsiniz. Power supply’ler genellikle watt değerine uygun amperde üretilirler.Ama siz yine de amper değerlerine de dikkat ediniz.
Örneğin kullanacağınız 1 modül 0.72W gücünde ve sistemde 100 modül kullanıyorsanız; 0.72×100=72W Bu iş için 72W üstünde bir power supply seçeceksiniz demektir
Power supply seçerken sistem değerinizin biraz üstünde olmasına dikkat ediniz.
Voltmetreniz yoksa cihazın volt ayar düğmesi ile oynamayınız.Volt ayarını arttırırsanız, LED’lerin ömrünü kısaltır hatta yanmalarına neden olabilirsiniz.

KABLO SEÇİMİ

Bir çok kullanıcıda 12 volt olan bu ürünlerin bağlantısını ince kablolarla yapma eğilimi vardır.Bu kanı yanlıştır.Voltajı düşük olan bu ürünlerin amper değerleri yüksektir.”Amper” akım şiddeti demektir ve kablo kalınlığı ile doğrudan ilintilidir.
LED ürün bağlantılarını yaparken NYF (Çok telli) kablo kullanınız.
Bazı ürünlerin teknik detaylarında amper değerleri yer almaz.Bunu hesaplamak için ürünün watt değerini çalışma voltajına bölünüz.
Örneğin 0.72 watt bir ürünün akım şiddeti:(Eğer 12 volt ile çalışıyorsa) amper=0.72:12=0.06 amperdir. Sistemde 400 modül kullanıyorsanız; 0.06×400=24 amper eder. Aşağıdaki tabloya göre bu sistemin ana bağlantıları en az 2.5mm kesitli NYF kablo ile yapılmalıdır.
Sistem ile power supply arasındaki mesafe uzadıkça kablo kalınlaşmalıdır.

kablo-amper

BAĞLANTILAR

Genellikle ürünlerin ticari şekli azami bağlantı sayısı ile ilintilidir.
Örneğin; LED modülleriniz 20’li zincirler halinde satılıyorsa, arkasına ekleme yapmayınız.
Bağlantı noktalarında oksitlenme ve ark oluşmasına karşı mutlaka “lehim” kullanınız.

DOĞRU BAĞLANTI

led baglanti dogru

YANLIŞ BAĞLANTI

led baglanti yanlis

Çok büyük projelerinizde koşullar uygun ise, belli grupları ayrı power supplylerle beslemek en doğrusudur.Akımı 12v olarak değil, 220v olarak taşımak daha akılcıdır.
Aşağıda satın alacağınız LED ürünlerimizin kod numaralarındaki kısaltmaları göreceksiniz. Bu şema ürünlerimizi satın alırken ve kullanırken size kolaylık sağlayacaktır.

kod
LED modüllerle aydınlatacağınız kutu harflerde yan bantların genişliği önemlidir.Kutu harfin derinliği arttıkça daha az, azaldıkça daha çok LED modül kullanırsınız.En ekonomik LED kullanımı için 10-12 cm derinliği öneriyoruz.
Yan bantları da pleksiglas yapıp aydınlanmasını istediğinizde, yan bantları alüminyum ya da krom olan kutu harflere göre daha çok LED modüle gereksinim duyacaksınız.
Geniş açılı LED modüller kullandığınızda yan bantları dar tutma şansınız vardır.Ne derinlik yapacağınızı, LED modülün özelliğine göre deneyerek bulabilirsiniz.
Aydınlatma kalitesinin arttırılmasında pleksiglas seçiminin de önemi büyüktür.
Aynı kutu harfi geniş ve dar açılı LED modüllerle aydınlattığınızda; geniş açılı LED modüllerle daha az LED modül kullanıp, daha homojen ışık alırsınız.Dar açılı LED modüllerle LED modül sarfiyatınız artar, ancak daha güçlü ışık alırsınız.
Kullanacağınız LED modülleri “En ucuz hangisi?” değil, “En uygun hangisi?” değerlendirmesiyle seçiniz.
Dikkat ederseniz, değişik LED tipleri vardır: Yuvarlak LED’ler, Köşeli süper flux LED’ler, SMD LED’ler, high power LED’ler ve bunlar kendi aralarında da ışıma gücü, ışıma açısı farklılığı bakımından çeşitlere ayrılmaktadır. Uygulayacağınız projelerde ürün seçimini doğru yapabilmek için danışınız.
Endirek aydınlatmalı kutu harflerinizde işiniz daha kolaydır.Geniş açılı LED modüllerimiz tek sıra dizildiğinde genişliği 30-40cm’yi bulan harflerinizin zeminini aydınlatmaya yetecektir.
LED modülleri kutu harfinizin dip kısmına monte ederseniz, yan bantların ışığı kesme riski vardır.LED modülleri kutu harfinizin zemine bakan tarafına yaklaştırınız.Kutu harfleri zeminden ne kadar yükselteceğinize deneyerek karar verebilirsiniz.

Yazar: Ali Celal

5f59ca35fd9ac7f00cde62f0b0cd0d07?s=90&d=blank&r=g- Elektronik Mühendisi
- E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS)
- X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.)
- Usta Öğretici (MEB)
- Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin