Şerit LED
Güncelleme 16/08/2024
SMD LED çiplerinin esnek bir PCB üzerine sıralanmasıyla oluşturulmuş LED aydınlatma araçlarına Şerit LED denir
Esnek zeminle kullanılması, kullanım alanını oldukça genişletmiştir. Bu sayede dekoratif aydınlatmanın vazgeçilemez, başlıca ürünü olmuştur. Kullanım alanı o kadar geniştir ki, söylediğimiz gibi dekoratif aydınlatma kategorisinde bir ürün olmasına rağmen, hemen hemen her amaç için kullanılabilir. Bir parça dikkatliyseniz dolaştığınız yerlerde, her çeşit örneğini görebileceğinizi düşünüyorum. Evlerde, işyerlerinde, mobilyalar üzerinde, arabalarda, kah dekoratif, kah birincil aydınlatma aracı olarak rahatlıkla kullanılabilir.
Şerit LED’leri genellikle 6 ana renkte bulmanız mümkündür.
Nedir bu 6 ana renk; en başta tabi ki beyaz geliyor. Ayrıca en çok tercih edilen renktir. Sonra gün ışığı yada sıcak beyaz adıylada bilininen, beyaz ve sarı renk karışımı olan, çoğunlukta ev içi aydınlatmalarımızda kullandığımız bir renktir. Tercih sırasına göre gidiyoruz ve mavi geliyor. Mavi dekoratif aydınlatmada çok tercih edilen bir renktir. Sadece şerit LED’lerde değil diğer dekoratif aydınlatma ürünlerinde çokça tercih edilir. Maviden sonra kırmızı renk, ağırlıkla araç aydınlatmalarında çokça tercih ediliyor. Sıra 5. rengimiz yeşilde, bu renk genellikle bahçe aydınlatmalarında tercih edilir. Ayrıca ramazan aylarında belki farketmişsinizdir, kullanım oldukça artmaktadır. Son rengimizde sarı en az tercih edilen renktir. Genellikle tabela, kutu harf aydınlatmalarıda kullanılır. Bu 6 ana renk dışında da özel kullanım alanları için farklı şerit LED renklerini görebilirsiniz. Alternatif farklı renkler; genellikle mor ve tutuncudur. Turuncu renk amber olarak da bilinir.
Gelelim şerit LED’lerin diğer özelliklerine. iç mekan , dış mekan olarak ayrılırlar.
Dış mekan olanlar da, Şerit LED üzerindeki smd paketlerin üzerini, balık sırtı şeklinde kaplayan bir silikon kaplama vardır. Bu kaplama. dış etkenlerden bir ölçüde Şerit LED’i korur. En önemli faydalarından bir tanesi de oksitlenmeyi önlediği için Şerit LED’in daha da uzun ömürlü olmasını sağlar. Bu nedenle dış mekanlarda genellikle silikonlu şerit LED olarak da bilinen, bu Şerit LED çeşitleri tercih edilmektedir.
İç mekanda kullanılanın ise üzerinde herhangi bir kaplama yoktur. Bu yüzden iç mekanlarda tercih edilir. Oksitlenmeden çok etkilerinir. Benim size tavsiyem kullanıcağınız alan neresi olursa olsun, eğer uzun süre kullanmak istiyorsanız, silikonlu şerit LED çeşitlerini tercih edin.
Şimdi sıra ışık güçlerinden bahsetmeye geldi.
Aslında bu konu ilk başta biraz karışık gelebilir. Ama gözünüzü korkutmasın, mümkün olduğunca basit bir şekilde sınıflandırarak anlatmaya çalışacağım.
Burada şerit LED’ler; tek çipli şerit LED ve 3 çipli şerit LED olarak sınıflandırılıyor.
Yazımızın başında şerit LED’leri tanımlarken SMD paketlerden söz etmiştik. Tekrar oraya geliyoruz. Bu SMD paketler şerit LED’ler üzerindeki beyaz kutucuklardır.
Tek çipli olan şerit LED’lerde, bu kutucuklar içinde 1 adet çip, 3 çipli olanlarda ise 3 adet vardır. Dolayısıyla 3 çipli smd paketleri, tek çipli smd paketlerden daha büyüktür.
3528 tek çip için kullanılır. 5050 3 çipli için kullanılır. Bu sayılar smd paketlerin kenar ölçüleridir. Yani 3528 de 3.5mm bir kenar, 2.8mm diğer kenardır. Haliyle smd paketin şekli dikdörtgendir. 3 çiplide ise; 5050 yani 5mm bir kenar, 5mm de diğer kenardır. Ve haliyle de SMD kutumuz tam bir karedir.
Tek çipli 3528 şerit LED ( silikonsuz /iç mekan , silikonlu / dış mekan )
Metrede 60 led bulunur, 0,4Amper akım çeker, 4,8Watt güç tüketir. 12 Volt besleme kullanılır
Kırmızı, Yeşil, Mavi, Amber (Sarı), Beyaz, Günışığı renk seçenekleri vardır.
Üç çipli 5050 şerit LED ( silikonsuz /iç mekan , silikonlu / dış mekan )
Metrede 30 led bulunur, 0,7Amper akım çeker, 8,4Watt güç tüketir. 12 Volt besleme kullanılır
Kırmızı, Yeşil, Mavi, RGB (Renk değiştiren), Beyaz, Günışığı renk seçenekleri vardır.
Üç çipli 5050 şerit 60LED/m ( silikonsuz /iç mekan , silikonlu / dış mekan )
Metrede 60 led bulunur, 1,5Amper akım çeker, 18Watt güç tüketir. 12 Volt besleme kullanılır
Sadece Beyaz renk seçeneği vardır.
Şerit Led Trafosu seçimi yazısını inceleyin
SMD paketlerin farklı ölçüleride vardır. Buraya kadar anlattığımızı şerit LED konusunun önemli bir kısmıydı. Sanırım kafanızdaki Şerit LED kavramı oldukça netleşmiştir.
Tek Çipli – 3 Çipli Şerit LED Karşılaştırması
SMD paketlerden bahsettikten sonra tekrar şerit LED’lerden devam edelim.
Genellikle şerit LED’in bir metresinde 60 adet smd paket bulunur. Bu çoğunlukla tercih edilen şerit çeşitidir. Ancak farklı kullanımlar için metrede 120’li olanıda mevcuttur.
3 çiplilerde durum bir parça da çeşitlidir. Ancak burdada çoğunlıkla tercih edilen metrede 60 SMD paketli olanıdır.
Burda daha net anlaşılması için bir hatırlatma yapalım.3 çipli şerit ledlerde 1 SMD paketin içerisinde 3 çip olduğından, tek çipli şerit LED’e göre 3kat daha fazla aydınlatma gücüne sahiptir. Bu fark şöyle bir çeşitlilik getirmiştir. 3 çipli şerit LED’lerde metrede 60 değilde 30 smd paketli şeklide bulunmaktadır. Ama dediğim gibi pek tercih edilmemektedir.