ŞİFRELİ KİLİT DEVRESİ

Günlük hayatimizda karsilasmaya basladigimiz, sifreli kilitlere basit bir örnektir. Çalismasi sadece içeriden ayarlanan dört basamakli kombinasyonun, tus takiminda dogru basilmasi ile çalisir.Eger yanlis bir anahtara basilirsa kilit açilmaz. Sifreli kilitin çalismasi için a, b, c, ve d hatlarinin set(lojik 1) olmasi gerekmektedir. Örnek olarak sifremiz 1756 ise; a hattina 1, b hattina 7, c hattina 5, d hattina 6 ve diger anahtarlari (2,3,4,8 ve 9) ise reset hattina baglamak gerekmektedir.

Deverede iki adet D-Flip Flop içeren CD4013 entegreleri kullanilmistir. D-flip flop’larin clock uçlari a, b, c ve d hatlarina baglanir. D- flip flop bir birlerine seri sekilde baglanmistir. Böylece ilk kodun dogrulugundan sonra ikinci, üçüncü, dörtüncü kodlarin dogruluguna bakmaktadir. Kodlarin siralamasi a, b, c, d olarak ayarlanmistir. Dogru kodalma yapildiktan sonra röle transistör üzerinden çalistirilir. Devrenin çalismasi sürekli oldugu için, reset uçlarina baglanan anahtarlardan herhangi birine basilarak baslangica dönülür.(Besleme hattindaki C1 kapasitörü D-flip floplarda ki efy süresince belirsizligini kaldirmak için kullanilmistir.)

Bu devre arabalarda rahatlikla kullanilabilir. Çünkü dogru kodlama yapmadiginiz sürece hep basa dönersiniz. Devreyi istediginiz her yere uygulayabilirsiniz.

Benzer Yazılar

YAZAR : Admin

- Elektronik Mühendisi - E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS) - X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Usta Öğretici (MEB) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

Çizgi İzleyen Robot

Tasarım ve ağırlık açısından diğer örneklerinden ayrılan bu çizgi izleyen robot kendi klasmanında rakipsiz sayılabilir.Piyasada …

Bir yanıt yazın