Telli Direnç

Tel dirençler, yüksek güçlü uygulamalarda kullanılırlar. Bu dirençler, nikel-kadmiyum ya da bakır-nikel alaşımı bir telin, bir yalıtkan nüve üzerine sarılması ile elde edilirler. Telin uzunluğu ve kesiti direncin omik değerini belirler.

Tel dirençler ve sarım şekilleri

Yalıtkan nüve olarak genellikle porselen veya bakalit kullanılır. Direnç teli nüve üzerine sarıldıktan sonra tüm yapı yine bir yalıtkan madde ile kaplanır.

Tel dirençler genellikle yüksek akım geçen noktalarda kullanılırlar. Genellikle 1 W ile 100 W aralığında çeşitli güçlerde üretilirler. Omik değerleri 1 Ω’dan birkaç bin ohm’a kadar çeşitli değerler üretilirler.

Bunların dışında tel dirençler, çok hassas değerlerin elde edilmesinde de kullanılırlar.

Örneğin avometrelerde çok hassas ve standart dışı değerler gerekir. Bu değerlerdeki dirençler, tel dirençler vasıtası ile üretilirler.

Tel dirençler, yüksek frekanslı devrelerde iyi sonuç vermezler. Çünkü tel sarımı, yüksek frekansta bobin özelliği göstererek toplam direnci arttırır.

Kullanım alanları; kontrol doğrultucular ve telekomünikasyon da kullanılmaktadır.

Avantajları; tellerin çift katlı sarılması ile endüksiyon etkisi kaldırılabildiği için yüksek frekans devrelerinde tercih sebebidir. Küçük güçlülerde ısınma ile direnci değişmediğinden ölçü aletlerinin ayarında etalon direnç kullanılmaktadır.

Dezavantajları; direnç teli kopabilir, fazla yer kaplar ve büyük güçlü olanlar ısınır.

Rate this post