Transformatörlerde sarım sayılarının bulunması

Primer ve sekonder devre sargılarının sarım sayılarının bulunması deneyi, sekonder devre açık iken yapılır. Sarım sayılan ve gerilimler arasındaki bağlantı, en iyi şekilde, transformatörün boş çalışma vektör diyagramının incelenmesiyle anlaşılır. Sarım sayılan bilinmeyen bir transformatörde, sarım sayılarının bulunması için, transformatörün bobinlerinden biri üzerine sarım sayısı bilinen bir yardımcı bobin sarılır. (Nüve kesitleri farklı transformatörlerde, her nüve üzerine ayrı yardımcı bobinlerin sarılması gerekir) Primere normal gerilimi uygulanır. Primer, sekonder ve sarım sayısı bilinen yardımcı bobinin gerilimleri okunur. Yardımcı bobindeki “sarım sayısı başına volt” veya “volt başına sarım sayısı” bulununca, diğer sargıların gerilimlerinden yararlanılarak sarım sayılan bulunabilir.

Ny: yardımcı bobin sarım sayısı
mmk=Np . i = H . l
β=μ. H        Ø = B . S

Boşta çalışma eşdeğer devresi:

El=4,44.f.Np.Ømax.lO-8            α ( güç katsayısı )
E2=4,44.f.Ns.Ømax.lO-8
E1/E2 = Np/Ns =a ( dönüştürme oram )
E2/E3 = Ns/Ny { Ns bulunur)
E1/E2= Np/Ns ( Np bulunur)

Deney bağlantı şeması:

1.  Deney yaptığınız transformatörün sarım sayılarım bulunuz.
2.Transformatörün sargı şemasını çizerek üzerlerine sarım sayılarını ve gerilimlerini yazınız.
3.Transformatörün her ayağındaki maksimum akı yoğunluğunu Bm’ yi bulunuz

Yazının devamı : Transformatörlerde sarım sayılarının bulunması – 2

 

Benzer Yazılar

YAZAR : Admin

- Elektronik Mühendisi - E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS) - X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Usta Öğretici (MEB) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

Transformatörlerde sarım sayısının bulunması – 2

“Transformatörlerde sarım sayılarının bulunması” başlığı altında yardımcı sargı kullanarak sarım sayısının bulunması anlatılıyor. Bazen araya …

Bir cevap yazın