Transistörlerde akim ve gerilim yönleri

Ortak beyzli transistör baglantisinda akim ve gerilim yönleri asagida görüldügü gibidir. Genel kabule göre akim yönleri ile oyuk hareketi ayni yöndedir.

NPN transistörlerde kollektör – beyz arasi ters polarmalidir. Beyz polarmasi olmadan akim geçisi olmaz. Beyz polarmasi saglandiginda P maddesindeki azinlik akim tasiyici olan elektronlar kollektör tarafindan kuvvelice çekilirler. Olusan oyuk hareketiyle emiterden kollektöre dogru elektron akisi meydana gelir.

Gerilim yönleri belirtilirken (VCB ve VEB), V harfinin ikinci indisi (B) devrenin baglanti seklini belirler. Buradaki kullanimlara göre devrenin ortak beyzli oldugu anlasilir. Indisin ilk harfi ise kaynaga transistörün hangi ayaginin bagli oldugunu gösterir.

           Transistörlerde akim ve gerilim yönleri

Benzer Yazılar

YAZAR : Admin

- Elektronik Mühendisi - E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS) - X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Usta Öğretici (MEB) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

Transistörlerde kazanç

β  (beta) akım kazancı Transistörler, B ucuna uygulanan akıma (tetikleme sinyali) göre C-E arasından daha büyük …

Bir cevap yazın