Tristörü Durdurma Yöntemleri
1.) Seri anahtarla durdurma
2.) Paralel anahtarla durdurma
3.) Kapasitif durdurma
4.) Rezonans durdurma
5.) Alternatif akımda durdurma
1.) Tristörü Seri anahtarla durdurma
Sık açma kapama yapılmayan küçük bir gerilimle kumanda edilebilen devrelerde kullanılır.
Tristörün anot akımının geçtiği yol üstüne anahtar koyup açarsak, anot akımı kesilip tristör durdurulur. Anahtar tekrar kapansa bile çalışmaz. Çalışması için gate ucuna tetikleme vermek gerekir. Şekildeki devrede S1 ve S2 anahtarları açıldığı zaman anot akımı kesilerek tristör yalıtım durumuna geçer.
2.) Tristörü Paralel anahtarla durdurma
Tristör iletimdeyken B2 butonuna bir süre basılır, butondan elimizi çektiğimizde tristör yalıtıma geçer.
Tristöre paralel bir anahtar bağlayarak da anot akımı kesilebilir. Çünkü anahtara basıldığı anda anot akımının tamamı anahtar üstünden geçer, anahtar tristörün A – K arasını kısa devre etmektedir. Anahtardan elimizi çeksek bile artık tristör çalışmaz. Çalışması için gate ucuna tekrar tetikleme vermek gerekir. Yukarıdaki devrede S2 anahtarı tristörü durduran anahtardır.
3.) Tristörü Kapasitif durdurma
B2 butonuna basıldığında tristör iletime giderek lambanın yanmasını sağlar. Aynı anda Rc direnci üzerinden C kondansatörüde şarj olur. B2 butonuna basarak C kondansatörü tristörün anat-katot uçlarına ters polarma vereceği için tristör yalıtıma geçer, lamba söner. Bu sistem uygulamada en çok kullanılan sistemdir.
Tristörün A – K arasına bir an ters gerilim uygulamak tristörü yalıtım durumuna getirebilir. Ters gerilimi ayrı bir kaynak vasıtasıyla uygulayabileceğimiz gibi yüklü bir kondansatörü tristör üstünden ters deşarj etmek vasıtasıyla da sağlayabiliriz. Bu yönteme zorlanmış komitasyon yöntemi de denmektedir. Yukarıdaki devrede S1 ile tristör iletim geçirildiğinde kondansatör de direnç üstünden kısa bir sürede şarj olur. Daha sonra S2 butonuna basınca yüklü kondansatör tristörün katodundan anoduna doğru deşarj olmak isteyecektir. Akmakta olan anot akımına zıt yönde olan bu deşarj akımı, kısa süreli yüksek bir değerde olduğu için anot akımını bir an engelleyip tristörün yalıtıma gitmesine neden olur.
4.) Tristörü Rezonans durdurma
5.) Tristörü Alternatif akımda durdurma
B butonuna basıldığında geyt ucu R direnci üzerinden tetiklenir ve lamba yanar. Butondan elimizi çektiğimizde lamba söner. Lambanın sönmesinin sebebi AC’de sürekli geyt tetiklemesi olması nedenidir.