IH (Tutma Akımı): Triyağın içinden geçen akım, IH değerinin altına düştüğünde triyak kesime gider. Üretici firmalar kataloglarında, hiçbir yardımcı eleman kullanılmadan triyağı kesimde tutan IH değerini belirtir. Örneğin tutma akımı 10 mA olarak verilmişse; bu triyak 10 mA’in altındaki hatta biraz daha üstündeki IH değerlerinde kesimdedir. PGM (Maksimum Geyt Güç Harcaması): Bu değer geytteki maksimum ani güç harcamasını belirtir. Genellikle geyt güç harcaması (PG(AV)) olarak da belirtilir.
VIT (Geyt Tetikleme Akımı): Triyağın belirtilen (verilen) bir anot gerilimi altında ve belirtilen bir çalışma sıcaklığında tetiklenebilmesi için izin verilen maksimum geyt akımıdır. VGT (Geyt Tetikleme Gerilimi): Üretici kataloglarında tetikleme gerilimi için izin verilen maksimum geyt tetikleme gerilimi değeridir. Genellikle 25 derecelik bir ortam için verilir.
VDROM (AC’deki Kesim Tepe Gerilimi): Bu değer üretici tarafından belirlenen triyağa uygulanabilecek ters gerilimin maksimum değeridir. Bu değerin dışında uygulanabilecek herhangi bir gerilim triyağa zarar verebilir. Bu değer bazen tek bir palse göre verilebilir.
ITSM (İletim Durumundaki Ani Akım Değişimi): Bu değer, triyak iletim durumunda iken içerisinden akmasına izin verilen maksimum değişim akımıdır. Bu özellik genellikle yarım veya tam saykılda 50 Hz veya 60 Hz için verilir.
Üretici kataloglarında birtakım özel uygulamalar için gerekli gerilim değerleri ve bazı özel parametreler de vardır. Tetikleme akımı ve gerilimi değerleri en önemli triyak parametreleridir. Bu değerler daha çok eleman sıcaklığına bağlıdır. Sıcaklıkla birlikte değişebilir. Bunun için devre dizaynında dikkatli olunmalıdır. Triyak uygulamalarında geyt devresinin dizaynına dikkat edilmelidir. Dizayncı triyağın bütün çalışma şartları altında tetiklendiğinden emin olmalıdır. Yüksek güçlü çalışmalarda ısıyı sabit değerlerde muhafaza etmek için soğutucular kullanılabilir.
Bazı Triyakların Katalog Bilgileri