TV satıcıların yalanları

Güncelleme 29/07/2024

TV alacaksanız; mağazalardaki satıcıların bu 5 yanlış sözlerine sakın inanmayın!

Mağazalardaki televizyon satıcısı, kafanızı çeşitli taktiklerle karıştırıp korku hissinizi kullanabilir, küçük yalanlarla sizi yanlış yönlendirebilir. Bunu kötü niyetle veya kötü insanlar olduklarından yaptıklarını tabi ki söylemiyoruz, ancak yine de bazı şeyleri bilmenizde fayda var. Birçok hatalı bilginin doğru olarak bilindiğini de hatırlatmamız gerekiyor.

“Bu televizyon 1 milyona 1 konstast oranına sahip”: Kısacası öyle değil, çünkü her TV üreticisi kontrast oranı hakkında yalan söyler.

“Bu TV’nin sesi daha iyi”: Doğru söylüyor olsalar bile, şöyle deseler daha yerinde olurdu: “Bu TV’nin sesi, diğerinkinden daha az kötü.” Düz panel TV’lerin inceliği, hoparlörlerin küçük olması anlamına gelir. Bu ise hiçbir TV’deki ses sisteminin iyi olmadığı anlamına gelir.

“TV’ler hemen bozulur. Ek garanti alın”: Bunun diğer bir şekli “TV’ler hep tamire geliyor”dur. Bu doğru söylenmiş, ek garanti almak çok etkili bir kanıt sayılabilir. Ancak satış elemanının size söylemediği bir şey var: tüm TV’ler tamir için gelmezler (çoğu bunun için gelmez).

“LED’ler en iyi görüntü kalitesine sahiptir”: Hayır. Öncelikle aslında”LED TV” diye bir şey yoktur, her LED TV “eski” aydınlatma yöntemi olan CCFL yerine LED’i kullanan bir LCD’dir. LCD’ler, kendi avantajlarına sahiptir ancak sadece resim kalitesi karşılaştırması yapıldığında plazmalar, daha iyi siyah seviyelerine, daha iyi bakış açılarına ve kontrast oranlarına sahiptir.

“En iyi görüntü ve ses için en iyi HDMI kablosunu almalısınız”: HDMI kabloları arasında herhangi bir ses veya görüntü kalitesi farkı yoktur. 10 liralık bir kablo da, 200 liralık bir kablo da size aynı ses ve görüntüyü sunacaktır.

Televizyon Almadan Önce Bilinmesi Gereken Birkaç Not:

  1. Birçok firmada LCD ve LED TV’ler satılmadan önce müşterilere ölü piksel vb. sorunların satış esnasında olup-olmadığı  kontrol ettirilmiyor.
  2. Ölü pikselli veya herhangi bir arızalı ürünü satın aldığınızda bir çok firma, ürünü ayıplı mal gibi görmez, yenisiyle değiştirmez, para iadesi yapmaz, teknik servise yönlendirir.
  3. Ölü piksel ve herhangi bir arıza kontrolü yaptırmadan satış yapan firmaların elemanları, kutudan arızalı ürün çıkması durumunda değişim, iade yapıyoruz sözü yerine karşılığında yazılı, imzalı belge isteyin.
  4. Plazma TV’leri de almadan önce herhangi bir arızası olup-olmadığını kontrol ediniz.
  5. Mağazalardaki ürün etiket bilgileri hatalı olabiliyor. Örneğin; Full HD yazan bir televizyon satın alıyorsunuz, sonra bu televizyonun Full HD olmadığını fark ettiğinizde firmalar hiçbir şekilde iade almıyorlar. Bu durum büyük teknoloji marketlerinde yaşanabiliyor.

İnternette satış yapan çok ünlü firmalar, teşhir ürünü satabilmekteler ve satış sayfasında teşhir ürünü olduğuna dair  hiçbir bilgi olamayabiliyor. İnternetten ürün aldığınızda teşhir ürünü olmasını istemiyorsanız, teşhir ürünü olmadığından emin olmaya çalışınız, ürün sayfasının görüntüsünü bilgisayara kaydedin (ekran alıntısı yapın), teşhir ürünü gönderilirse diye delil olarak saklamanızda fayda var.

Yazar: Ali Celal

- Elektronik Mühendisi
- E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS)
- X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.)
- Usta Öğretici (MEB)
- Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin