ULUSLARARASI (SI) BİRİM SİSTEMİ

Elektromanyetik olayları incelemek için 4 temel büyüklük gereklidir: Uzunluk, zaman, akım ve gerilim temel büyüklük olarak seçilebilirdi ve türev büyüklük ve birimleri ile bir uygunluk sağlanırdı. Fakat bilimin, geometri – kinematik – dinamik ve elektrik şeklindeki gelişim sırasına uyarak temel büyüklükleri: metre – kg – saniye ve amper olarak seçip diğer büyüklükleri bunlardan türeteceğiz. Böylece elde edilen birim sistemine MKSA birim sistemi adı verilir.

(Örnek: Volt – Ohm – Coulomb – Farad – Henry – … türev birimler.)

SI: (System International) en yeni birim sistemi olup, bu sistemde MKSA ‘ya ilave olarak, Termodinamik sıcaklık temel birimi, “Kelvin – K; Işık Şiddeti temel birimi, “Kandela – cd”; Madde miktarı birimi “Mole – mol” temel büyüklükleri alınmıştır.

Benzer Yazılar

YAZAR : Admin

- Elektronik Mühendisi - E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS) - X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Usta Öğretici (MEB) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

Ölçme Tekniği

ÖLÇME:Bilinen bir birimle, aynı cinsten bilinmeyen bir boyutun karşılaştırılmasına ölçme denir. Örneğin milimetre(mm), santimetre(cm) v.b. birimlerle …

Bir yanıt yazın