Doğalgaz Alarm Cihazı

Çok temiz ve zahmetsiz olan doğalgazın avantajlarını saymakla bitiremeyiz. Öyle ki, şuan çok yaygın olarak kullanılmasa da rahatına çok düşkün kişiler telefon üzerinden kombiyi kontrol etmeye başladılar bile. Eve gelmeden telefon üzerinden kombinizi çalıştırıp geldiğinizde evi sıcak bulabiliyorsunuz. İnsanların hayatlarını bu kadar kolaylaştıran doğalgazın yakın zaman sonra evlerin büyük bir çoğunluğunda kullanılacağı tahmin ediyor.

Peki, doğalgaz ile ısınma ihtiyacınızı karşılarken güvenliğinize dikkat ediyor musunuz?

Evet, bu yazımızda doğalgaz kullanımında ortaya çıkan güvenlik açığından ve nasıl önlem alabileceğinizden bahsedeceğim. Şuan hali hazırda doğalgaz kullanan evlerin büyük bir çoğunluğunda güvenli önlemi olarak sadece havalandır penceresi kullanılıyor. O da, bir çok kişi bu havalandırma penceresini olması gerektiği gibi kullanmıyor hatta havalar çok soğuduğunda hiç kullanmıyor. Çünkü havalandırma penceresinden giren soğuk hava evin ısınması güçleştiriyor. Bu ölümcül hatadan kesinlikle uzak durmamız gerekiyor. Evinizde oluşabilecek bir gaz kaçağında içeride biriken gaz yoğunluğunu azaltabilecek tek önlem havalandır penceresidir. Bu pencere genellikle kombiye yakın bir yerde pencerenin üst tarafına açılmış bir deliktir. Bu deliğin soğuk havalardan dolayı kapatılması çok tehlikelidir. Ki, bu havalandırma deliği bile güvenliğiniz için yeterli değildir. Bu havalandırma penceresi size yüzde yüz koruma sağlamamaktadır. Sadece gaz yoğunluğu azaltmak için açılmaktadır.

Doğalgaz normalde kokusuz bir gazdır fakat herhangi bir gaz kaçağı kişiler tarafından çabucak anlaşılabilsin diye gaz evlere gönderilmeden önce soğan kokusuna benzer bir koku sağlayacak katkı maddesi katılarak gönderilir. Bu önlem bile tehlikeyi tam olarak önleyememektedir. Gece insanlar uyurken oluşabilecek bir gaz kaçağı büyük felaketlere neden olabilir.

Peki, yapabileceğimiz hiçbir şey yok mu?

Elbette ki var. Riski hiçbir zaman ortadan kaldıramazsak da alacağımız önlemlerle büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Bu konuda alabileceğiniz en basit önlem gaz detektörü takmaktır. Piyasada satılan ve fiyatları 30 – 150 TL arasında değişen detektörlerden bir tane alıp evinize taktırmanız alabileceğiniz en basit ve en ucuz önlem olacaktır. Fakat şunu hiç bir zaman unutmamanız gerekmektedir. Detektörler çok sağlam ve uzun süre sağlıklı çalışabilecek aletler değillerdir. Ki, piyasada satılan genellikle Çin malı olan detektörler bir kaç ay içinde bozulabilmektedir. Bundan dolayı detektör taktırmaya karar verirseniz detektörünüzü kısa aralıklarla kontrol etmeniz gerekmektir.

Doğalgaz Alarm Cihazı

Resimde gördüğünüz gaz alarm cihazı piyasada 40-60 TL arasında satılmaktadır. Üzerinde gördüğünüz ızgaralara bir çakmak ile gaz sıkarak cihazın çalışıp çalışmadığı kontrol edebilirsiniz.

Eğer evinize bir gaz alarm cihazı taktırmak istiyorsanız şu bilgilere ihtiyacınız olacak.

Piyasada satılan gaz alarm cihazları iki çeşittir.

– Selenoid vana tetikleyici özelliği olanlar
– Selenoid vana tetikleyici özelliği olmayanlar

Selenoid vana, gaz tesisatlarına konan ve gerektiğinde gazı kesmeye yarayan vanadır. Tesisatta ana gaz girişinin başına konulur ve istenildiğinde gaz girişini otomatik olarak keser. Bütün gaz tesisatlarında kullanılmak zorundadır. Türkiye’de genellikle doğalgaz saatinin hemen yukarısına monte edilir.

Selenoid Vana Bağlantısı

Yukarıda beyaz ile gösterilen parça selenoid vanadır. Kendi doğalgaz saatinizi kontrol ederek selenoid vananın olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Doğalgaz Alarm Cihazı Bağlantısı

Fotoğrafa dikkat ederseniz bir kablonun selenoid vanadan çıkıp eve girdiğini görürsünüz. Bu kablonun diğer ucu evin içinde bulunan gaz alarm cihazına bağlanmaktadır. Gaz alarm cihazı bulunduğu ortamda gaz algılandığında hem sesli olarak ikaz vermektedir hem de bu selenoid vanayı tetikleyerek gaz akışını kesmektedir. Bundan dolayı benim size tavsiye edeceğim gaz alarmı selenoid vana tetikleyicisi olan gaz alarm cihazlarıdır.

Diğer gaz alarm cihazlarının sadece alarm vererek kişileri uyarma özellikleri vardır. Fakat ana gaz hattının kesilmesi çok ama çok önemlidir.

Eğer alacağınız gaz alarmının selenoid vana tetikleyici yoksa işiniz çok kolay olacaktır. Alarm cihazını mutfağa yakın bir yere takıp cihazı elektriğe bağlayarak kurulum işlemini yapabilirsiniz.

Alacağınız cihazın selenoid vana tetikleyici özelliği varsa işiniz biraz daha zor. Alarm cihazı ile selenoid vana arasına bir kablo çekmeniz gerekmektedir. Elektrik işlerinden biraz olsun anlıyorsanız bu kabloyu çok rahat bir şekilde çekebilirsiniz. Kablonun bir ucunu elenoid vanaya diğer ucunu gaz alarm cihazının kablolalarıa bağlayarak bağlantı işlemini yapabilirsiniz. Son olarak cihazı elektriğe bağladığınızda işlem tamamlanmış olacaktır.

Cihazı bağladıktan sonra bir çakmak ile test yapabilirsiniz. Çakmağı ateşlemeden sadece gaz düğmesine basarak ortama gaz sağlayabilirsiniz. Tabii ki bu işlemi cihaza çok yakın yapmanız gerekmektedir. Çakmaktan çıkan gazı cihaza verdiğinizde cihazın ötmesi ve selenoid vanayı tetikleyerek gazı kesmesi gerekiyor. Bu işlemi yaptığınızda selenoid vana devreye girmiyorsa büyük ihtimalle kabloları yanlış bağlamışsınız. Kontrol ederek tekrar deneme yapınız. Yapamazsanız bir elektrikçi çağırarak bağlantıyı yaptırabilirsiniz.

Yorum bırakın

Scroll to Top