Etiket Arşivi: Nedir

KW KVA Nedir?

Kilovatın kısaltması olan kW, bir dizel jeneratör tarafından kullanılabilecek faydalı güce dönüştürülen gerçek güç miktarıdır. Bu nedenle, cihazların çalışması için gereken güç kaynağı miktarı kW olarak adlandırılmaktadır. KW’ın genellikle ‘gerçek …

Devamı »

Monofaze – Trifaze Nedir ?

Elektrikte monofaze, “tek faz” anlamına gelmektedir. Monofaze sistemler devreyi tamamlamak için faz ve nötr olmak üzere iki kablo gerektirir. Faz kablosu akımı taşır ve nötr kablosu ise akımın dönüş yoludur. …

Devamı »

1 kw kaç hp ( Beygir )

1 kw kaç hp – 1 kw kaç beygir Horse Power ( Beygir Gücü ) 75 kg ağırlığındaki bir yükün 1 saniyede 1 metre hareket ettirilmesi için gerekli olan güç …

Devamı »

ElektroMıknatıs

Elektriğe maruz bırakılan her iletkenin çevresinde bir manyetik alan oluşur, böylece iletken ‘elektromıknatıs’ olur. En bilineni, daha doğrusu en kullanışlısı bobindir. Çünkü bobinin yarattığı elektromanyetik alanın gücü değiştirilebilir. Bu yüzden …

Devamı »

ELEKTROSKOP

Bir cismin elektrik yüklü olup olmadığını, cisim yüklü ise yükünün cinsinin ne olduğunu belirlemek için kullanılan araçlara elektroskop denir. Elektroskopta metal (iletken) bir topuz, topuza bağlı olan metal (iletken) bir …

Devamı »

Fazör (phasors)

Fazör (phasor), bir sinüzoidal işaret temsil eden karmaşık sayıdır (complex number, a+i b), sinüzoidal kaynaklı devrelerin sürekli hal tepkilerinin bulunmasında kolaylık sağlar. Farklı kombinasyonda  bağlanmış R, L ve C elemanları …

Devamı »

Elektrostatik

Elektriklenmiş cisimler üzerinde elektriği denge durumunda inceleyen fizik dalı. Durgun haldeki Elektrik yüklerini inceleyen fiziğin dalına Elektrostatik denir. Elektrostatik, değişmeyen elektrik alanlarının ya da yüklü cisimlerin diğer yüklü cisimlerle ilişkilerini …

Devamı »

Volt

Gerilim – Potansiyel Fark Bir noktada elektronlar fazlalık oluşturmuşlarsa, o bölgede bir “gerilim” oluşur. Fiziksel olarak engellenmedikleri sürece bu yükler, etraflarında daha az elektrona sahip olan yüklere doğru yayılmak isterler. …

Devamı »

GND Nedir ?

GND Nedir GND, İngilizce ground kelimesinin kısaltmasından türemiştir, GND – eksi bağlantısının yapılacağı bölümdür -V ya da direkt “-” bazı devrelerde nadiren VSS yazabilir ya da entegrede VSS yazar . bağlantıda GND açılımı “ground” toprak, şase olarak da ismi geçer. Fakat …

Devamı »

VCC VDD VSS Nedir ?

VCC VDD VSS Nedir ? VCC devreye bağlanacak olan güç kaynağının (pilin vb.) + artı ucunun bağlanacağı yerdir. Bazende direkt  ( + )  ,  V+ ya da devrenin çalışma voltajı ( …

Devamı »