Mikrodenetleyici İçin Programlama Dilleri
Eğer mikrodenetleyici çalıştırmak istiyorsanız becere bilmeniz gereken en önemli şey mikrodenetleyici programlamayı bilmektir. Mikrodenetleyicilerin programlama dilleri yardımı ile komut dizileri yazılır sonrasında derleyici arayüz programı yardımıyla denetleyiciye gönderilir.
Aşağıda mikrodenetleyici programlama için kullanılan programlama dillerini tanıtacağım.
Makine Dili
Mikrodenetleyicinin işlemci biriminin anlaya bildiği tek dildir. Mikrodenetleyici için geliştirilen bir program hangi dilde yazılırsa yazılsın bir derleyici program yardımı ile makine diline çevrilir. Makine dili sadece hexadecimal sayılardan oluşmaktadır. Bundan dolayı dosya ismi .hex dir.
Assembly Dili
Assembly dili, makine diline en yakın programlama dilidir. Bizden önceki nesiller mikrodenetleyici programlanması için bu dili kullanırlardı. Fakat şuan başta C dili ve sonrasında Basic dili yaygın olarak kullanılır. Bu dillerin yetersiz kaldığı yerlerde ise Assembly dili ile devam edilir.
C Programlama Dili
C dili, dünyada kullanılan en yaygın programlama dili olduğu gibi mikrodenetleyici programlanmasında da bu dil oldukça sık kullanılır. B dilinden türetildiği için adı C dili olmuştur. Ayrıca C dili dolaylı yoldan pek çok programlama dilini etkilemiştir. C dilini kullanarak mikrodenetleyici programlamak istiyorsanız Keil, Pic C gibi arayüz programlarını kullanmanız gerekir.
Basic Programlama Dili
Mikrodenetleyici programlamak için C dili dışında öğrenebileceğiniz bir başka programlama dili Basic dilidir. Bu dil C diline göre daha kolay bir dildir. C dilinden sonra en sık kullanılan dildir.