Kulaklıklar
Güncelleme 16/08/2024
Kulaklıklarda hoparlörler gibi elektriği sese çeviren trandüserlerdir.
Ancak, kulakta tek eleman kullanma mecburiyeti olduğu için, frekansların arzu edildiği gibi ayırımı mümkün olmamaktadır. Bu nedenle de ses kalitesi hakkında istenilen ayarlama yapılamamaktadır. Kulaklıklar bas sesleri genelde, istenilen kalitede verememektedirler.
Ancak, taşınabilir olması nedeniyle, portatif cihazlarda, eğitim amacıyla, telefon ve telsiz haberleşmesinde ve benzeri hizmetlerde bir takım kullanma avantajlarına sahiptir.
Şu iki tür kulaklıktan yaygın olarak yararlanılmaktadır.
- Dinamik Kulaklık
- Kristal Kulaklık
Dinamik Kulaklık
Dinamik kulaklıkta da sabit mıknatıs özelliğinden yararlanılmaktadır. Şekil 7.24 ‘te görüldüğü gibi, bir U mıknatıs kolları üzerindeki makaralara seri olarak sarılı iletkenden akım geçirildiğinde, elektromagnetizma prensibine göre bobinler N ve S şeklinde mıknatisiyet etkisi gösterecektir. Bu N -S kutupları sabit mıknatısınki ile aynı olduğu taktirde, magnetik alan kuvvet çizgileri artacaktır. Bunların çoğu ön taraftaki metal diyaframdan devresini tamamlar ve diyafram sabit mıknatısa doğru çekilir. AC işaret akımın yönü değişince, bu defa ters etki ile diyafram uzaklaşır. Böylece ses frekansına uygun bir titreşim sağlanmış olur.
Daimi mıknatıs, diyaframa bir ön etkime yaparak dengede kalmasını ve titreşimin de dengeli yapılmasını sağlamaktadır.
Kristal kulaklık kristal mikrofona benzer yapıdadır. Ancak, çalışma şekli ona göre terstir.
Kristal Kulaklık
Kristal kulaklıkta, yükselteçten gelen AC işaret gerilimi, kristali etkileyerek titreşmesini sağlamaktadır. Kristale mekanik yolla bağlanan diyaframda kristal ile birlikte titreşerek, yükselteçten gelen Ses Frekanslı gerilimi (işareti) Sese dönüştürür.