Mekatronik Nedir? Mekatronik Mühendisliği nedir ?

Mekatronik Nedir?

Mekatronik, mekanik, elektronik ve bilgisayar bilimi disiplinlerini bir araya getiren, karmaşık sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi ve kontrolü ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Bu disiplin, robotik, otomasyon, havacılık, otomotiv, tıbbi cihazlar ve daha birçok alanda kullanılan ürün ve sistemlerin temelini oluşturur.

Mekatronik bir orkestrayı yönetmeye benzetilebilir. Orkestrada farklı aletler (mekanik parçalar), bu aletleri çalan müzisyenler (sensörler ve aktüatörler) ve müziği yöneten şef (mikroişlemci ve yazılım) bulunur. Tüm bu unsurlar uyum içinde çalışarak güzel bir müzik (fonksiyonel bir sistem) ortaya çıkarır.

Örnek verirsek

Robotlar: Mekatronik, robotların hareketlerini kontrol etmek, algılama sistemlerini geliştirmek ve yapay zeka ile entegre etmek için kullanılır.
Otonom Araçlar: Mekatronik, otonom araçların sensörlerini, kontrol sistemlerini ve aktüatörlerini tasarlamak için kullanılır.
3D Yazıcılar: Mekatronik, 3D yazıcıların hassas hareketlerini kontrol etmek ve farklı malzemeleri kullanarak nesneleri oluşturmak için kullanılır.
Tıbbi Cihazlar: Mekatronik, kalp pili, implantlar ve cerrahi robotlar gibi tıbbi cihazların tasarımı ve geliştirilmesi için kullanılır.
Ev Aletleri: Mekatronik, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri ve klimalar gibi ev aletlerinin daha verimli ve kullanışlı hale getirilmesi için kullanılır.

Mekatronik Mühendisliği nedir ?

Mekatronik Mühendisliği; Makine, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar yazılım teknolojilerinin bir makine veya ürün üzerinde birleşerek bütünleşmesini sağlayan bir mühendislik dalı olarak tanımlanabilir.
Mekatronik Mühendisliği, akıllı makinelerin, ergonomik ve faydalı ürünlerin tasarlanarak üretilmesi için Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliğinin bir birleşimi olarak ortaya çıkmıştır.
Çağımızın yeni bir bilimi olarak kabul edilen Mekatronik Mühendislik, yaşantımızda sağladığı büyük kolaylıklardan dolayı bütün dünyada çok geniş bir uygulama alanına sahiptir. Mekatronik bir ürün, mekanik gücü oluşturmak için motor sistemleri, oluşan gücü aktarmak için mekanik sistemler, değişimleri algılamak için sensörler, sistemin kontrolü için mikroişlemci ve tüm sistem veya makineyi merkezi veya dağınık yapıda denetleyebilen bilgisayar programlarından oluşmaktadır. Bu tanıma uygun mekatronik ürünler, tanımlanan ortamı gözlemlemekte, ortamdaki değişimleri algılamakta ve algıladığı bilgileri yorumlayarak ortamı değiştirebilmektedir. Böylece mekatronik tasarım ürünleri, basit işlevsel makineler yerine, çeşitli koşullara uyum sağlayabilen yetenekli sistemlere dönüşmektedir.
Mekatronik Mühendisliği
Mekatronik Mühendisliğinin uygulama ve çalışma alanları ise oldukça geniştir. Sağlık Robotları, Tarım Robotları, Otomotiv Endüstrisi, Mikro Elektromekanik Sistemler (MEMS), Uçan Robotlar, Robot Görme, Endüstriyel Otomasyon, Akıllı Silah ve Silah Sistemleri, Mikro Robotlar, Gezer Robotlar ve Endüstriyel Robot Kollar Mekatronik Mühendisliğinin uygulama alanlarıdır. Çalışma alanlarına yönelik bazı örnekler ise;

  • NC, CNC, AC vb. tezgahlar, hızlı prototip üretim tezgahları ve benzeri otomatik üretim tezgahları,
  • Araçlarda hava yastığı güvenlik sistemleri, ABS fren sistemleri, uzaktan kumandalı kapı kilitleri, sürüş ve seyir denetimi, motor ve güç sistemleri denetimi, yolcu güvenlik sistemleri,
  • Kaynak robotları, fabrika içi kendinden yönlenmeli araçlar (AGV), uzay araştırmalarında kullanılan robotlar, askeri amaçlı mayın imha robotları, bomba taşıyıcıları ve benzeri gezer robotlar,
  • MR cihazları, atroskopik cihazlar, ultrasonik problar ve benzeri diğer tıbbi cihazlar,
  • Uçuş denetim eyleyicileri, iniş sistemleri, kokpit kumanda ve cihazları ve benzeri hava taşıtları sistemleri,
  • Çamaşır makineleri, bulaşık makineleri, otomatik buz makineleri ve benzeri makineler,
  • Değişken hızlı matkaplar, sayısal tork anahtarları ve benzeri takımlar,
  • Malzeme test cihazları ve benzeri laboratuvar cihazları,
  • Barkotlu sistemler, konveyör sistemleri ve benzeri fabrika otomasyon sistemleri,
  • El ve otomatik kumandalı hidrolik vinçler ve benzeri malzeme taşıma ve inşaat makineleri,
  • Otomatik etiketleme, kalite denetiminde kamera ve benzeri kalite denetimi ve paketleme uygulamaları,
  • Otomatik odaklamalı fotoğraf makineleri, video kameraları, video, CD ve DVD göstericileri, CD kayıt ve benzeri kişisel kullanım amaçlı elektronik cihazlar,
  • Lazer yazıcılar, sabit disk kafa konumlayıcıları, CD okuyucu ve yazıcıları ve benzeri bilgisayar aksesuarları,
  • Garaj kapısı otomatik açma sistemleri, güvenlik sistemleri, iklimlendirme denetim sistemleri ve benzeri ev ve büro uygulamaları,
  • Video oyunları ve sanal gerçeklik uygulamalarında gerçek girdi denetim sistemleri.

 

Benzer Yazılar

YAZAR : Admin

- Elektronik Mühendisi - E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS) - X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Usta Öğretici (MEB) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

Elektrik-Elektronik Mühendisliği taban puanları

Elektrik-Elektronik Mühendisliği taban puanları 2020 Elektrik-Elektronik Mühendisliği Puan Türü Sayısal Tercih yapmadan önce  Türkiye’deki Elektrik …

Bir yanıt yazın