7 Segment Display (7 parçalı gösterge) 7 adet led den oluşturulmuş bir yapıdır ve elektronik devrelerde numaralar ve bazı karakterleri göstermek için kullanılır.7 parçadan hariç birde sağ alt köşede nokta görevini yapan bir led daha vardır. bu durumda aslında 8 parçalı gösterge denmesi gerekirken, bu parçaların sayısı 16 da olsa adı gene 7 parçalı gösterge olarak kalmıştır.
Temel olarak 2 tür 7 Segment Display vardır
1) 7 Segment Display – Ortak anot display
Bu yapıda ledlerin anotları birleştirilmiş ve gerekli girişler katottan verilmektedir.Bu durumda yanmasını istediğimiz parçaya ait uçtan (-) vermemiz gerekir.
Oratk anot displayde girişler 7 parça + 1 decimal nokta için= 8 adet katot ucu ve bir adet de anot ucu olmak üzere esas istibarıyle 9 uç olacaktır.
Ama yapı itibarıyle göstergelerde ortak olan ucun tek olması sorun oluşturacağı için ve bizlere kolaylık olması için displaylerde ortak olan uçtan hem üstte hemde altta olmak üzere 2 adet bulunur.
2) 7 Segment Display – Ortak katot display
Bu yapıda ledlerin katotları birleştirilmiş ve gerekli girişler katottan verilmektedir.Bu durumda yanmasını istediğimiz parçaya ait uçtan (+) vermemiz gerekir.
Ortak katot display de de 8 adet anot ucu ve 1 adet de katot ucu olmak üzere esas itibarıyle 9 uç vardır.
Uç tanımları üreticilere göre değişebilmektedir. bu yüzden yukarıdaki uç tanımları ile sisin elinizde bulunan göstergenin uç bağlantıları farklılıklar gösterebilir.
2-3 Volt luk DC bir kaynakla bu uçların yerlerini deneyerek çok rahat bulabilirsiniz
Sağlamlık kontrolüne gelince zaten eğer göstergede hiç bir şey göstermiyorsa bozuk demektir.daha detaylı ince ise oda içinde bulunan diyotların katot mu anot mu olduğuna göre bir diyotmuş gibi incelemek
Aşağıdaki ortak anotlu kırmızı 7 Segment Display segment basına 10mA akımla çalışıyor. 5V gerilim kaynağı kullanarak nasıl 5 yazdırabiliriz ?
7 Segment Display de 5 yazmak için A, C, D, F, ve G segmentleri yanmalıdır. Bunun için göstergenin 8 numaralı ucu +5 Volt`a bağlanmalıdır. Kırmızı LED için 10mA akımda Vd.ileri=2V olduğuna göre akımı 10mA ile sınırlamak için devreye (5 − 2)/0.010 = 300 Ohm seri direnç koymalıyız. Dirençlerin birer ucunu kaynağın eksi ucuna bağlayıp diğer uçlarını göstergenin 7, 4, 2, 9, 10 no.lu uçlarına baglamalıyız.