İngilizce pull “çekmek, asılmak” anlamına gelmektedir.
Pull-up “yukarı çekmek” ve pull-down ” aşağı çekmek” anlamına gelmektedir.
Pull-up dediğimizde up +Vcc tarafıdır, pull-down dediğimizde ise down GND (toprak) tarafıdır.
Sistemi kolayca hatırlayabilmek adına kullanılabilecek basit bir mantık da vardır. pull-up/down denildiğinde direnç altta ise İngilizce alt anlamına gelen down, üstte ise İngilizce üst anlamına gelen up olarak adlandırılır ya da bu mantık butonla ters anlamlandırılarak da kullanılabilir.
Pull-Up ve Pull-Down Dirençler Nasıl Çalışır?
Pull-up ve pull-down dirençler genel olarak lojik sistemlerde kullanılırlar.Devrelerde asıl kullanılma amaçları bağlı oldukları mikrodenetleyicilerde ya da entegrelerde lojik değerler arasındaki geçişi manuel bir switch butonla sağlamaktır. Örneğin, bir mikrodenetleyicinin başlangıçta lojik-0 olarak atanan bir pini, lojik-0’dan lojik-1’e getirilmek istendiğinde pull-down direnç kullanılır.
Pull-down dirençte yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi mikrodenetleyicinin giriş (input) olarak atanan pini 10K’lık direnç üzerinden toprağa bağlanarak lojik-0 (low) değerini alır. Buton ile toprak arasındaki direncin kullanılmasının nedeni mikrodenetleyici pininin kararsız durumda kalmamasını sağlamaktır. Aradaki direncin olmadığı durumu düşünürsek, butona basıldığında +Vcc ile toprak arasında kısa devre oluşacak ve buradan mikrodenetleyicinin pinine kararsız bir veri (Örneğin; 0-5 volt arası sürekli değişen bir gerilim değeri) gönderilecektir. Bunu önlemek için buton ile toprak arasına direnç konulur ve butona basılıyken mikrodenetleyiciye kararlı bir lojik-1 (high) verisinin gitmesi sağlanır. Butona basılmadığında da zaten mikrodenetleyiciye kararlı bir lojik-0 (low) verisinin gittiği görülmektedir.
Pull-up direnç de pull-down ile aynı mantıkla çalışmaktadır. Burada tek fark giriş(input) olarak atanan mikrodenetleyici pininin lojik-1’den (high) lojik-0’a (low) geçmesi sağlanır. Pull-up’ta butona basılmazken mikrodenetleyiciye lojik-1 verisi gönderilir. Butona basıldığında ise +Vcc ve toprak arasında akım oluşur ve mikrodenetleyicinin pini direk olarak toprağa bağlandığı için pine kararlı bir lojik-0 verisi gönderilir.
Benzer Yazılar
- Arduino ile Termometre
- Arduino ile Motor Kontrolü
- Arduino – LM35 Sıcaklık Sensörü ve LCD ile Termometre Uygulaması
- Arduino ile Flip-Flop
- Arduino ile DC Motor Kontrolu
- Arduino SD Kart Uygulaması
- Arduino ile Engelden Kaçan Robot
- Arduino ile BD135 – BD136 transistörlerini kullanarak DC Motor kontrolü
- 5110 ile Araba Park Sensörü
- Arduino Uno Uygulama Seti